зміст
на головну сторінку

Українсько-англійськa кухарка

На початку ХХ ст. галичани помандрували світами. Як і англійців чи ірландців зазвичай їх гнала ними біда. Вони попадали в інші світи. Якщо до того італійська чи французька кухні самі приходили до нас у гості, в Галичину, щоб залишитися тут назавжди, то тепер українці попадали в зовсім іншу кухонну культуру. Хоча привозили з собою і свої традиції. Попервах ці традиції домінували. У преріях Саскачевану ще можна було триматися кухні старого краю. Однак у містечках та містах – радше ні. Дві кухонні традиції згустілися. Причому слід зауважити, що до Канади чи США поїхала не середня чи висока кухня, а кухня посполита – кухня селянська. Тільки з еміграцією після Другої світової війни до Америки потрапляли репрезентанти дещо вищої кухонної культури. Однак вже у міжвоєнні часи постала проблема навчання українських господинь англо-саксонській кухонній традиції. Було випущене цікаве видання «Українсько-англійська Кухарка», де представлена англосаксонська кухня і кухня Старого Краю, як вони писали. Видання вельми цікаве, бо чи не єдине на сьогодні подає рецептуру цієї кухні українською мовою. Пропонуємо читачеві два фрагменти з неї – вступне слово і перелік страв, описаних у ній.

Тарас Возняк

 

 

Вступне слово до третього видання

«Українсько-англійської Кухарки»

 

Ніхто, здається, не заперечить нам того, що в Канаді як і в Америці відчувалась досі велика потреба доброго українського підручника для наших господинь про варення та печення ріжних страв на англійський лад. В Старім Краю українська жінка або дівчина не мали ніякої змоги навчитись загально варити та печи смачніші страви, а впрочім не бачили навіть потреби вчитися штуки варення і печення «панських присмак». Старокраева ґаздиня і часу не мала, бо мусіла разом з чоловіком тяжко працювати на господарстві і в полі. А коли трафилася така оказія, що треба було зварити «панську страву» для священика або пана з міста, то до цего кликали дячиху або учительку.

Видавництво «Канадійського Фармера» видало тепер своїм коштом отсей вельми пожаданий і практичний підручник «Українсько-англійська Кухарка», де ваги, міри а навіть всі назви канадійсько-американські і через се є вона приступна для кожного.

В Канаді, а зглядно у цім заморськім краю, інші відносини, інше життя і від кожної женщини у місті і на фармі вимагається знання про варення і печення смачних страв. Жінку, що не знає приготовити навіть звичайні, прості страви, не цінять високо, вона стає для свойого чоловіка великим тягарем і дуже часто трапляється так, що ізза того чоловік є дуже невдоволений із своєї жінки.

Щобиж прийти таким жінкам з поміччю у куховарстві, а зглядно у вивченню варення і печення смачних та здорових страв, ми постаралися о перевід з англійської кухарської книжки «Гвайт Гавз Кук Бук» яка серед Англійців є дуже популярна.

В українсько-англійській части є задержані назви англійські для вигоди ґаздинь, щоб лекше могли набути все потрібне в шторі.

«Українсько-англійська Кухарка» має чудові приписи до печива і варива а мимо того ці приписи не є надто коштовними.

Друга часть містить старокраєві приписи після Леонтини Лучаківської, в якій міри, ваги і назви подані так як їх уживають в Канаді і в Америці. Ми віримо що наше жіноцтво в Канаді й Америці вповні використає цю «Українсько - англійську Кухарку» для добрих успіхів.

 

Видавництво «Канадійського Фармера»

 

I.

Українсько-англійська Кухарка

 

Аґрестовий Кечуп

Айриська душенина

Бабин coc

Баварська сметана

Бараболяний кейк

Баранина на яйцях

Бита сметанка

Биті яйця

Біфстейк і бараняча похребтина

Біфштик

Біфштик з цибулею

Бішкокти з «бейкінґ пав деру»

Бішкокти на бараболях

Бішкокти на кваснім молоці

Бішкокти на яйцях

Бостон сметанковий кейк

Бросквині зі сметаною

Бросквині сушені з цукром

Бросквиновий Меринґ

Буліон

Булки на яйцях

Бухти зі зелених кукурудз

Буцім то сметанковий пай

Варена зелена кукурудза

Варена капуста

Варена полива

Варена теляча голова

Варена цибуля

Варена шинка

Варений Пальтус

Варений пастернак

Варений пудінґ із порічок

Варений риж

Варений щупак

Варені бураки

Варені гарбузи на паї

Варені кишки (фляки)

Вепровина і фасоля

Виборчий кейк

Віденська кава

Ґалярета з винограду

Ґалярета з молоком

Ґалярета з помаранчі

Ґалярета з суниць

Ґалярета з тапіоки

Гарбузовий Пай

Гаряча бараболяна салата

Гаряча капустяна салата

Гарячі булки

Гіудінґ із міґдалів

Голуби печені

Ґрагам пудінґ

Гречані тісточка без дріжджей

Гречані тісточка на дріжджях

Гриби денстовані

Гриби на зиму

Губковий кейк

Гуска печена

Денстована качка

Денстована кукурудза

Денстовані помідори

Десерт із аґресту

Дешевий сметанковий кейк

Джані кейк

Дика качка печена

Добрий звичайний coc

Домова розчина

Душені грушки

Душені яблока

Женевські тісточка

Житний і Кукурудзяний Хліб

Зарумянені бараболі з печенню

Заяць печений

Заяць смажений

Зварений язик з товарини

Звичайна чоколядова склиця

Звичайна яєшниця

Звичайне тісто на паї

Звичайний губковий кейк

Звичайний молочний тоаст

Звичайний пудінґ із рижу

Звичайний солодкий coc

Звичайні булки

Зимна бараболяна салата

Зимна капустяна салата

Зимна солонина і яйця

Зимні яйця на прогульку

Золота полива

Золотий або цитриновий кейк

Зупа з бараболів

Зупа з воловини

Зупа з гороху

Зупа з квасної сметани

Зупа з кукурудзи

Зупа з куряти

Зупа з курятини

Зупа з макаронів

Зупа з помідорів

Зупа з риби

Зупа з устриць

Зупа зі сухої фасолі

Зупа із телятини або баранини

Індик печений

Кабінетовий пудінґ

Кава

Кавовий кейк

Калиновий coc

Каліфіори

Камфоровий олій

Капуста варена на француськнй спосіб

Капуста зі сметаною

Качка печена

Качка пригріта

Кейк зі солодких суниць

Кейк овочевий

Кейки

Кейки з малих сливок

Кейки з оріхів

Кечуп з печериць

Кечуп із зелених помідорів

Кечупс

Клюски й пудінґи

Коко

Консерви, ґалярети

Консервований горох

Консервовані ананаси

Консервовані ананаси

Консервовані бросквині

Консервовані бросквині

Консервовані гарбузи

Консервовані грушки

Консервовані зелені помідори

Консервовані кукурудзи

Консервовані овочі

Консервовані помідори

Консервовані сливки

Консервовані суниці

Консервовані суниці

Консервовані цілі ягоди

Конфект із аґресту

Королевої кейк

Костард в горнятку

Костард з мягонькими тісточками

Костард з яблоками

Костардн й десерти

Костардовий coc

Костардовий пай

Костардовнй пай з овочами

Котлети вепрові

Крокети з решток мяса

Крохмаль з ґаляретами

Кукурудзяні цукорки

Кулеша

Курка варена

Курка печена

Курята варені в парі

Курята смажені

Легкий конфект з винограду

Легкий конфект із яблок

Легкі тісточка

Легоньке тісточко з цитриною

Легоньке, пухке тісточко з суницями

Леди з порічками

Лопечення або спарення

Мішанина марината

Молодої кейк

Морожена кава

Морожене з костардом

Морожене з овочами

Морожене з суницями

Морожене з чоколядою

Мягкий карамельовий костард

На мягко варені яйця на скоро приготовані

Начинка для дробу

Нові бараболі з сметаною

Овочева галярета

Овочева помадка

Овочевий coc

Овочевий бланк манж

Огірковий кечуп

Паї із дозрілих ягід

Паї із сушених овочів

Пай з ананасів

Пай з дозрілих порічок

Пай з порічок

Пай з черешнями

Пай з яблок і бросквинь

Пай зі збитої сметани

Пай із бросквинь

Пай із дамасценських сливок

Пай із зелених яблок

Пай із рубарбу

Пай із січеного м’яса

Пай із солодкої картоплі

Пай із чорниць

Пай чеколядовнй

Палянички з рижу

Палянички на сметані

Пампушки

Парплі

Пастернак із сметаною

Перекладаний овочевий кейк

Печена бараняча литка з кісткою

Печена селізінка

Печена смажениця

Печена теляча голова

Печена треска

Печене порося

Печене серце товарини

Печений пудінґ із чорниць

Печений схаб

Печені бураки

Печені в молоці бараболі

Печені гарбузи на паї

Печені дикі кури

Печені костарди

Печені котлети з баранини і бараболі

Печені помідори

Печені солоні макрелі

Печені яблока

Печення з баранини

Печення з волового м’яса

Печення із задної баранячої лопатки

Печення у баняку

Пиво

Пиріг з біфштику

Плаваючі яблока

Полива або склиця до кейків

Полива без яєць

Поливка із моласесу

Помаранчева помадка

Помаранчева сметана

Помаранчевий пай

Помаранчеві тортики

Помаранчеві цукорки

Помідорова салата

Помідоровий кечуп

Пообідні сухарики

Порічкові цукорки

Порічково-галяретовнй coc

Порошок для дітей

Посічена воловина з тоастом

Посічені яйця

Поташові бішкокти

Пригріта волова печення

Просте тісто

Простий пудінґ із хлібу

Пудінґ «Пташече гніздо»

Пудінґ з ананасів

Пудінґ з бананами

Пудінґ з вареної кукурудзяної муки

Пудінґ з помаранчами

Пудінґ з тапіоки

Пудінґ з телятини

Пудінґ з хліба

Пудінґ з цитринами

Пудінг з черешень

Пудінґ з чоколяди

Пудінґ з яблок

Пудінґ з яблок і кукурудзяної муки

Пудінґ з яблок і тапіоки

Пудінґ зі сливками і лоєм

Пудінґ із крохмалю

Пудінг із рубарбу

Пудінґ із сушеними бросквинями

Пудінґ із тісточок

Пухке тісто на паї

Пшеничний Хліб

Пшеничні бухти

Пшеничні тісточка

Рижовий Меринґ

Різдвяний Пудінґ

Роґальки Паркер Гавза

Родзинкова помадка

Сoc для пудінґу зі сливок

Сoc з устриць

Сoc помідоровий

Сoc рибний

Сoc хлібний

Сoc цибулевий

Сoc цитриновий

Сoc цитриновий

Салата з зеленої салати

Салата з риби

Салата з устриць

Салата з фасолі

Салата з шинки

Салата зі сметаною

Селезінка з ягняти і помідоровий coc

Січена баранина

Січене м’ясо

Склиця цукрова

Смажена капуста

Смажена солона макреля

Смажена цибуля

Смажена шинка і яйця

Смажений пастернак

Смажені каліфіори

Смажені котлети з баранини

Смажені пальтуси

Смажені пструги

Смажені свіжі лососі

Смажені сирі бараболі

Смажені яйця

Смаження ковбас

Сметана до овочів

Сметана з бананами

Сметана з бросквннями

Сметанкова помадка

Сметанковий костард з тапіокою

Сметанковий торт зі сливок

Сметанкові бухти

Соси для м’яса

Соси до пудінґів

Тапіока з суницями

Тісто до зупи

Тісточка з хліба

Тісточка із бросквинь на десерт

Тісточка на бараболях

Тісточка на кваснім молоці

Тісточка на паї й торти

Тісточко з сиром

Тоаст з грибами

Тоаст з печеними яйцями

Тоаст з помідорами

Тоаст з яблоками

Тоаст зі сиром

Тоаст зі шинкою

Тоаст на молоці

Тоаст на сметані

Тоасти

Торти з ягодами

Фасоля з кукурудзою

Француська салата

Француські роґальки

Хліб на дріжджах з молоком

Цибуля денстована

Цитринова сметана

Цитриновий кейк

Цитриновий мід

Цитриновий пай

Цитриновий пай з родзинками

Цитринові тортики

Цукорки з маслом

Цукорки із кокосового оріха

Цукорки цитринові

Чай з льняного насіння

Чай із льняного насіння

Чисте морожене

Чоколяда

Чоколяда з ґаляретою

Чоколядова полива

Чоколядова помадка

Чоколядова сметанка

Чоколядовий торт

Чоколядовнй кейк

«Шарльот русс» з ананасом

«Шарльот» із сливками

Шкоцькі цукоркн з маслом

Шницлі

Шпараґи

Шпінак

Яблоковий coc

Яблочний пай з костардом

Яблочний сніг

Яблукова помадка

Яблуковий кечуп

Яблукові бухти

Яєшниця з курятиною

Яєшниця з помідорами

Яєшниця з рибою

Яєшниця з рижом

Яєшниця з хлібом

Яєшниця з цибулею

Яєшннця зі сиром

Яйця з вепровнною

Як печи зимне м’ясо і бараболі

Як печи шинку

Ярина

 

II.

Старокраєва домашня кухня

 

Coc хріновий

Coc чісниковий

Баби

Баби на жовтках

Бараболі фашеровані грибами

Біґос із квашеної капусти

Блини

Блинчики (налисники) з м’ясом

Борщ із свіжої капусти

Борщі

Бухти

Варений пиріг - мазурик

Вівсяна каша

Віденський шницель

Вушка

Галицький борщ

Гетьманська каша

Голубці

Голубці з м’ясом

Голубці з солодкої капусти

Гречана каша

Гречана каша з шинкою

Грінки з сиром

Дактилевий пиріг

Завивана печеня

Завиванець - струдель

Завиваний біґос

Звичайний росіл

Зрази з кашею

Зупа бараболяна

Зупа горохова

Зупа з каляфіорів

Зупа з помідорів

Зупа з ярини

Зупа зі шпінаку

Зупа цитринова

Капусняк

Карменадлі вепрові

Київський борщ

Кишки з гречаною кашою

Кишки паштетові

Кишки чорні

Клюски француські до росолу

Книдлі з булок

Книдлі зі сливками

Книдлі зі шинкою

Котлети з муштардою

Краківська каша

Краківська каша на тісті

Кутя — на св. Вечір

Лазанки з шинкою

Лите тісто

Ліниві пиріжки

Мадярська зупа

Макарон до росолу

Медівник із чоколядою

Медівники без заправ

Налисники - блинчики

Налисники галицькі

Налисники з гречаною кашею

Налисники з м’ясом

Перловий клеїк на росолі

Печення по грецьки

Печеня з хріном

Печеня по сербськи

Пиріг з масою

Пиріг з тертого хлібу

Пиріг зі сиром

Пиріг із міґдалами

Пиріг із яблук

Пиріжки з грибами

Пиріжки з джемом

Пиріжки з капустою

Пиріжки з мізку

Пиріжки з ягодами

Пироги без тіста

Пироги з повидлами

Пироги з сиром або повилом

Пляцок із вишнями

Польські зрази

Помаранчевий пиріг

Пшоняна каша

Риба студжена

Руські книші

Сирники з булкою

Сливки до м’яса

Сметанова зупа

Терте тісто

Торт болгарський

Торт дактилевий

Торт з яблук

Торт каштановий

Торт крухий

Торт маковий

Торт Одарки

Торт оріховий

Торт помаранчевий

Торт український

Тортик з сухих сливок

Тортик карльсбадський

Торунські медівники

Українська баба

Українська баба на сметанці

Український борщ

Український капусняк

Фасолева зупа

Француські зрази

Хрін з оцтом

Чоколядовий пиріг

Шпі

Щупак по жидівськи

Ячмінна каша

 


ч
и
с
л
о

73

2013

на початок на головну сторінку